|
Forum Wolnej Kompanii Piechoty Lekkiej WKPL - i wszystko jasne.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
moraine
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 1618
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: Sob 9:18, 24 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Ok - to mamy mówić o żarełku. Przywódcy nie możemy również uznać za żelazną rację na wypadek klęski głodu
Dla Chaosa będzie przepis, o który się dopomina.
KASZA Z TWAROGIEM:
Szklanka kaszy gryczanej suchej, koniecznie dobrze wyprażonej
Kostka twarogu [ najlepszy jest półtłusty ]
Dwie cebule
Słoninka lub boczek
Pieprz, sól
Kaszę ugotować, dla tych, którzy nie wiedzą jak : na dno garnak wlewamy łyżkę oleju, wsypujemy kszaszę i potrząsamy garnkiem, aż się cała natłuści. Wlewamy na szklankę kaszy szklankę wody, wsypujemy sól. Gotujemy, aż kasza wciągnie wodę i zmieni się w breję - wtedy odstawiamy garnek z ognia w ciepłe miejsce na 20 minut. W tym czesie smażymy cebulkę na złoto i słoninę topimy na skwarki. Pokruszony twaróg wraz z resztą skladników mieszmy z kaszą, solimy i pieprzymy do smaku. I gotowe
Proste, prawda?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
moraine
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 1618
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: Sob 21:22, 24 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Przepis numer 2
KAPUSTA Z KLUSKAMI:
Główka białej kapusty
3 cebule
Boczek wędzony
Mąka
1 jajko
sól i pieprz
Kapustę posztkować, wrzucić do gara i poddusić ze szklaną wody, posolić, popieprzyć. W tym czasie usmażyć na złoto cebulkę i wysmażyć boczek. Składniki wymieszać razem. Kluski: 3 szklanki mąki, łyzeczka soli, woda. Zagnieść lekkie, pierogowe ciasto, rwać palcami na małe kluseczki i wrzucać do gotującej się kapusty.
Jak kto leniwy - zamiast klusek mozna użyć makaronu "Zacierki", ugotowany wymieszać z kapustą.
Smacznego.
c.d.n.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zbyszek
Forumowy Fighter
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 12:45, 25 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
kluseczki są super,wiem bo jadłem.Natan co do piwa piłem coś takiego ale za piwem to raczej nie smakowało,jeżeli można powiedzieć że to wogóle mogło komuś smakować.Było ochydne.Facet który mnie tym częstował twierdził że jest zrobione zgodnie z zachowanym krzyżackim przepisem i że każdy knechta dostawał codziennie cztery kwarty tego napitku.Nie wiem ile ma dokładnie kwarta ale jest to dużo.To co piłem zawierało około 2% alkoholu i raczej nie wchodziło do głowy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
moraine
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 1618
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: Pon 20:30, 26 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Proponukę nowy temat - Browarnictwo i napoje procentowe.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Chaos
Pink Horror
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 2564
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z czoła klinu
|
Wysłany: Wto 1:04, 27 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
jupi musze przetestowac jak tylko go dasz:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Małe
Forumowy Fighter
Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 174
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 14:54, 28 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
kwas chlebowy
250 g żytniego chleba razowego
sok z 1 cytryny
5 g drożdzy
50 g cukru
200 g miodu
4 l wrzątku
Wysuszony i pokruszony chleb zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin. Gdy płyn przestygnie, przecedzamy go i dodajemy rozpuszczone w cukrze drożdze oraz sok z cytryny i miód, mieszamy. Odstawiamy na jedną dobę. Zlewamy do butelek. Korkujemy i odstawiamy do lodówki na 3 dni.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Małe
Forumowy Fighter
Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 174
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 14:57, 28 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
ma też przepis na podpiwek ale jeszcze nei sprawdzony - jak ktoś zaintereswoany to go wrzucę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Karasu
Forumowy Wymiatacz
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 395
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Załoga Skowron/MHCT
|
Wysłany: Śro 17:41, 28 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Wrzucaj. Zawsze może się przydać
Pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Chaos
Pink Horror
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 2564
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z czoła klinu
|
Wysłany: Nie 20:50, 25 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Gosiu jak tam przepis na palące trzewia medievalowe żarełko?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
moraine
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 1618
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: Czw 9:44, 19 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Przepis na ostro: Kasza po żydowsku.
Składniki:
Kasza pęczak - duża szklanka
2 marchewki
garść rodzynek
1 duza cebula
główka czosnku
sol, pieprz, paczak curry, chili do smaku, albo jak ktos chce być ultra to czarna lub biała gorczyca bądź czarnuszka
W wersji koszernej powinna być do tego gęsina, ale my jesteśmu twardymi najemnikami, wię polecam boczek i kiełbasę.
Kiełbasę i boczek pokroic i wysmażyc na chrupko, posiakaną cebulkę podsamżyć na złoto, to samo zrobic z marchewką. Wymieszać usmażone składniki, dodac przyprawy i rodzynki, dodać zmiażdżony czosnek, wsypac kaszę i zalać podwójna w sosuku do kaszy ilościa wody. Gotować pod przykryciem, az cała kasza wciągnie wodę. Garnek wstawić do piekarnika lub między poduchy na minimum godzinkę, żeby potrawa doszła.
Samcznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
moraine
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 1618
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: Czw 9:57, 19 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Mięso w zielonym sosie:
Składniki:
Kawał mięsa wieprzowego, pokrojonego w plastry
Butelka białego wina - polecam półwytrawne
Estragon, tymianek, lubczyk i rozmaryn , liśc laurowy - po łyzeczce, liści 3 sztuki
Oliwa
Sól, pieprz, dla chetnych czosnek
Mięso rozbic jak na kolety schabowe, posolic, obsmażyć na złoto na oliwie. Przełożyc do garnka, dodać tłuszcz z patelni, zalac połową wina i posypac przyprawami. dusic, aż wyparuje 3/4 wina, i wtedy dodać świeżego - tyle co do smaku. Podawac z pieczonymi kartoflami - niehistoryczne - albo ze świeżymi podpłomykami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Małe
Forumowy Fighter
Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 174
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 10:43, 19 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
apropos żarcia
sos z kiszonych ogórków
zakupić kiszonych ogórków z 1/2 kilo
mieć przygotowany wywar warzywny (tak ze jedna szklanka - jak braknie to można zrobić z kostki rosołowej)
czosnek
koperek
ogórki zetrzeć natarce (duże oczka mogą być jak ktoś lubi)
i wrzucić do garka dolac troche wody aby się nie przypaliły.pogotować jakieś 15 minut (zależy od ogórków - muszą byś w miarę miękkie i zjadliwe)zalać rosołkiem.dusić jeszczejakieś 10 minut.na koniec dodać czosnek (ile kto chce ząbków najlepiej zgniecionych lub bardzo drobno pokrojonych)oraz posiekany koperek.
sos najlepiej smakuje z kulkami z miesa mielonego ale gotowanego w mocnym wyważe z rosołu
smacznego !!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
moraine
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 1618
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: Czw 11:03, 19 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Podpłomyki:
Składniki:
mąka
sól
woda
Zagnieść ciasto jak na pierogi, rozwałkować cienko i piec na rozgrzanej blasze. bądź usmazyć na patelni.
Wersja dla smakoszy - dodać zaczyn drożdżowy do ciasta na podplomyki [jak ciasto na pizze] i kiedy wyrosna smażyć w gorącym oleju jak racuchy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
moraine
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 1618
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: Pią 7:54, 20 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Coś dla wielbicieli ostrego smaku - zupa chrzanowa.
Skladniki:
słoik chrzanu
kiełbasa biała
włoszczyzna
duża śmietana
sól, pieprz
jajka na twardo
Ugotować białą kiełbasę w wodzie, wyjąć, ostudzić, tymczasem w tej samej wodzie ugotować włoszczyznę z solą i pieprzem. Dodać chrzan i śmietanę, wymieszć, dodac pokrojona wplasterki kiełbasę i jajka pokrojone na połówki. Dla smakoszy - posypac przed podaniem skwarkami z boczku.
Enjoy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
moraine
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 1618
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: Sob 11:45, 08 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Mięsko w kminku:
Bierzesz kawał mięsa, może być szynka, łopatka, karkówka lub schab, o obsmażasz na gorącym tłuszczu na rumiano. Najlepsze jest na smalcu. Dorzucasz poszatkowane cebule, tak ze trzy, solisz do smaku i podduszasz na mniejszym gazie, aż cebulka lekko zbrązowieje. Dolewasz pół szklanki wody, wsypujesz kminek i dusisz dalej, uważając, żeby nie odparowała cała woda, w razie czego dolewasz. Jeśli chodzi o czas duszenia, to liczysz godzinę na każdy kilogram mięsa.
Jeśli mięsko podajesz z kartoflami to sosu nie trzeba zagęszczać, jeśli z ryżem, kasza czy makaronem, to do wrzącego sosu wlewasz mieszkankę wody z mąką [3 łyżki wody, i płaska łyżka mąki] i śmietany - tak ze szklankę. Zagotowujesz, wrzucasz do sosu pokrojone w plastry mięso, podgrzewasz razem i podajesz:)
Racuchy:
Robisz ciasto jak na pizzę - pól kilo maki, łyżeczka soli, dwie łyżki cukru, pół kostki drożdży, ciepła woda albo mleko.
Drożdże rozrabiasz z woda, cukrem i dwiema łyżkami maki. Kiedy zaczynają rosnąc wlewasz je do reszty maki i zagniatasz dość ścisłe ciasto, o konsystencji pierogowego. W razie czego dolewasz oczywiście wody, bądź podsypujesz mąki. Ciasto odstawiasz do wyrośnięcia na pół godziny. Formujesz jak najcieńsze placuszki i smażysz na złoto w gorącym, głębokim oleju.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|