Autor Wiadomość
Nathan
PostWysłany: Pon 13:33, 01 Paź 2007    Temat postu:

http://godecookery.com/goderec/goderec.htm
Karasu
PostWysłany: Czw 9:24, 13 Wrz 2007    Temat postu:

A propos śledzi.

Jesli mamy sledzi z soli dobrze jest je wymoczyć w mleku ok godziny przed dalszymi zastosowaniami.

A oprócz jabłka dobrze sprawdza się dodanie do tego kawałków ananasa (z puszki) i trochę zeszklonej na masełku cebulki. Śmietanę zaś, jeśli ktoś woli, można wymieszać z majonezem. Dodanie odrobiny rodzynek też nie zaszkodzi całości Wink

Pozdrawiam
Małe
PostWysłany: Śro 12:31, 12 Wrz 2007    Temat postu:

tak apropos śledzia Smile

śledź w śmietanie z jabłkiem Smile

płaty śledziowe powiedzmy ze trzy z zaprawy z oleju (nie octu)
jabłuszko powiedzmy jedno dorodne
śmietanę (chmmm od krowy ???)

kroimy sobie śledzie w kawałki (kto jakie chce im mniejsze tym więcej nabiorą aromatu i zalewy)

jabłuszko trzemy na tarce

wszystko łączymy dodajemy dla smaku ziółka

łatwe,proste i jak ktoś lubi to dobre Smile



i jeszcze o rybkach

mediewalna rybka (czytaj tuńczyk w puszcze)
ogórki kartuskie
cebulka

rybka + ogórki (ile się chce - dla smaku) + cebulka (tez ile się chce dla smaku) pokroić, pomieszać, dodać oliwy z oliwek (albo zwykłego oleju) i gotowe Smile


i jeszcze o rybkach - danie dla leniuszków

filet mrożony (może być i normalna rybka tylko oprawiona i bez głowy)
cytryna,
masło
zioła

żaroodporne naczynie wyłożyć folią aluminiową, położyć na to rybkę dodać trochę masełka, ziół i skropić cytryną. zawinąć rybkę w tę folię i do rozgrzanego piekarnika piec na oko ok 30 minut (albo więcej zależy od rybki)
Aleezia
PostWysłany: Wto 14:56, 11 Wrz 2007    Temat postu:

Witam wszystkich.

Chciałabym podać wam pewien przepis. Choć ze średniowieczem niewiele ma wspólnego to jednak sałatka jest świetna i myślę, że może komuś z was smakować. Ja ją bardzo lubię.


SAŁATKA KALAFIOROWA


Składniki:

1 mały albo połowa dużego kalafiora
3 jajka
4 średnie pomidory
3/4 do 1 szklanki majonezu
około 0,5 do 3/4 szklanki mleka lub chudej śmietany
1 duży pęczek koperku (może być więcej - im więcej kopru tym lepiej)
sól, pieprz


Wykonanie:


Kalafior ugotować w osolonej wodzie tak, żeby był miękki ale nie rozwalał się. Odcedzić i ostudzić. Jaja ugotować na twardo i pokroić w plasterki. Koperek posiekać. Pomidory pokroić w plasterki. Majonez wymieszać z mlekiem lub śmietaną aby powstał średnio gęsty sos (lejący)
Zimny kalafior rozdrobnić tak by dało się układać go w warstwy.
W miseczce (najlepiej przeźroczystej) ułożyć warstwę kalafiora. Posypać obficie koperkiem i polać sosem. Następnie kolejno układać pomidor, jajko, drugą warstwę kalafiora, drugą warstwę pomidora. Każdą z warstw obsypać koperkiem i polać sosem. Pomidory posolić i popieprzyć.
Odstawić do lodówki na dobre kilka godzin aby się przegryzło.

SMACZNEGO
Mecenas
PostWysłany: Nie 14:10, 09 Wrz 2007    Temat postu:

Smażenie jajecznicy jest dla sofciarzy, takich co to np. z dowodami rejestracyjnymi jeżdżą.
Wtyczka
PostWysłany: Nie 11:44, 09 Wrz 2007    Temat postu:

Śledz po polsku

Składnikiki:

kromka chleba
ogórek kiszony
setka wódki

sposób przygotowania :
zjadasz kawalek śledzia zagryzasz ogórkiem i chlebem popijasz vódki, calosc powtarzasz do momentu skonczenia sie vódki

Barowe nóżki w galarecie :

Składniki :

Pieniądze w kieszeni

sposub przygotowania :
zamawiasz u pani Jadzi Nóżki w Galarecie i setke vódki, nastepnie spozywasz na przemiennie oba te produkty, całośc procesu powtarzasz aż do uzyskania żądanego efektu
Chaos
PostWysłany: Nie 9:21, 09 Wrz 2007    Temat postu:

ej Łysy daj jeszcze przepis na kanapkę z masłem tylko żeby w przepisie chleb był krojony Wink
Łysy
PostWysłany: Sob 22:00, 08 Wrz 2007    Temat postu:

POTRAWA SZCZESLIWEGO KAWALERA

jajecznica Very Happy

4 jaja
kiełbasa
2 cebule



podsmazyc kiełbase i cebule - dodac jajka wymieszac dokladnie
doprawic do smaku Very Happy
smacznego Very HappyVery HappyVery Happy

Ja bym radziła tą mieszankę jeszcze usmażyć, ale ja jakas dziwna jestem Wink Moraine

jak ktos chce to dodac pomidory - ew to co ma sie w lodówce Very HappyVery HappyVery Happy

kiełbasa na ciepło

masło
kiełbasa
cebula

na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy kiełbase - dodajemy cebule dusimy na wolnym ogniu Very HappyVery HappyVery Happy

smacznego Very Happy

UMIEJĘTNOŚĆ PRZYRZĄDZANIA W/W POTRAW JEST POTRZEBNA DO SPRAWNEGO FUNKCJONOWANIA KAZDEGO WOLNEGO FACETA - WRECZ POWIEM NIE ZNASZ PRZEPISU - MOZESZ UMRZEC Z GŁODU Very HappyVery HappyVery Happy
moraine
PostWysłany: Sob 11:45, 08 Wrz 2007    Temat postu:

Mięsko w kminku:

Bierzesz kawał mięsa, może być szynka, łopatka, karkówka lub schab, o obsmażasz na gorącym tłuszczu na rumiano. Najlepsze jest na smalcu. Dorzucasz poszatkowane cebule, tak ze trzy, solisz do smaku i podduszasz na mniejszym gazie, aż cebulka lekko zbrązowieje. Dolewasz pół szklanki wody, wsypujesz kminek i dusisz dalej, uważając, żeby nie odparowała cała woda, w razie czego dolewasz. Jeśli chodzi o czas duszenia, to liczysz godzinę na każdy kilogram mięsa.
Jeśli mięsko podajesz z kartoflami to sosu nie trzeba zagęszczać, jeśli z ryżem, kasza czy makaronem, to do wrzącego sosu wlewasz mieszkankę wody z mąką [3 łyżki wody, i płaska łyżka mąki] i śmietany - tak ze szklankę. Zagotowujesz, wrzucasz do sosu pokrojone w plastry mięso, podgrzewasz razem i podajesz:)

Racuchy:

Robisz ciasto jak na pizzę - pól kilo maki, łyżeczka soli, dwie łyżki cukru, pół kostki drożdży, ciepła woda albo mleko.
Drożdże rozrabiasz z woda, cukrem i dwiema łyżkami maki. Kiedy zaczynają rosnąc wlewasz je do reszty maki i zagniatasz dość ścisłe ciasto, o konsystencji pierogowego. W razie czego dolewasz oczywiście wody, bądź podsypujesz mąki. Ciasto odstawiasz do wyrośnięcia na pół godziny. Formujesz jak najcieńsze placuszki i smażysz na złoto w gorącym, głębokim oleju.

Smacznego Smile
moraine
PostWysłany: Pią 7:54, 20 Kwi 2007    Temat postu:

Coś dla wielbicieli ostrego smaku - zupa chrzanowa.

Skladniki:

słoik chrzanu
kiełbasa biała
włoszczyzna
duża śmietana
sól, pieprz
jajka na twardo

Ugotować białą kiełbasę w wodzie, wyjąć, ostudzić, tymczasem w tej samej wodzie ugotować włoszczyznę z solą i pieprzem. Dodać chrzan i śmietanę, wymieszć, dodac pokrojona wplasterki kiełbasę i jajka pokrojone na połówki. Dla smakoszy - posypac przed podaniem skwarkami z boczku.

Enjoy Smile
moraine
PostWysłany: Czw 11:03, 19 Kwi 2007    Temat postu:

Podpłomyki:

Składniki:

mąka
sól
woda

Zagnieść ciasto jak na pierogi, rozwałkować cienko i piec na rozgrzanej blasze. bądź usmazyć na patelni.

Wersja dla smakoszy - dodać zaczyn drożdżowy do ciasta na podplomyki [jak ciasto na pizze] i kiedy wyrosna smażyć w gorącym oleju jak racuchy.

Smile
Małe
PostWysłany: Czw 10:43, 19 Kwi 2007    Temat postu:

apropos żarcia Very Happy

sos z kiszonych ogórków

zakupić kiszonych ogórków z 1/2 kilo
mieć przygotowany wywar warzywny (tak ze jedna szklanka - jak braknie to można zrobić z kostki rosołowej)
czosnek
koperek


ogórki zetrzeć natarce (duże oczka mogą być jak ktoś lubi)
i wrzucić do garka dolac troche wody aby się nie przypaliły.pogotować jakieś 15 minut (zależy od ogórków - muszą byś w miarę miękkie i zjadliwe)zalać rosołkiem.dusić jeszczejakieś 10 minut.na koniec dodać czosnek (ile kto chce ząbków najlepiej zgniecionych lub bardzo drobno pokrojonych)oraz posiekany koperek.

sos najlepiej smakuje z kulkami z miesa mielonego ale gotowanego w mocnym wyważe z rosołu Smile

smacznego !!!
moraine
PostWysłany: Czw 9:57, 19 Kwi 2007    Temat postu:

Mięso w zielonym sosie:

Składniki:

Kawał mięsa wieprzowego, pokrojonego w plastry
Butelka białego wina - polecam półwytrawne
Estragon, tymianek, lubczyk i rozmaryn , liśc laurowy - po łyzeczce, liści 3 sztuki
Oliwa
Sól, pieprz, dla chetnych czosnek

Mięso rozbic jak na kolety schabowe, posolic, obsmażyć na złoto na oliwie. Przełożyc do garnka, dodać tłuszcz z patelni, zalac połową wina i posypac przyprawami. dusic, aż wyparuje 3/4 wina, i wtedy dodać świeżego - tyle co do smaku. Podawac z pieczonymi kartoflami - niehistoryczne Smile - albo ze świeżymi podpłomykami.
moraine
PostWysłany: Czw 9:44, 19 Kwi 2007    Temat postu:

Przepis na ostro: Kasza po żydowsku.

Składniki:

Kasza pęczak - duża szklanka
2 marchewki
garść rodzynek
1 duza cebula
główka czosnku
sol, pieprz, paczak curry, chili do smaku, albo jak ktos chce być ultra to czarna lub biała gorczyca bądź czarnuszka
W wersji koszernej powinna być do tego gęsina, ale my jesteśmu twardymi najemnikami, wię polecam boczek i kiełbasę.

Kiełbasę i boczek pokroic i wysmażyc na chrupko, posiakaną cebulkę podsamżyć na złoto, to samo zrobic z marchewką. Wymieszać usmażone składniki, dodac przyprawy i rodzynki, dodać zmiażdżony czosnek, wsypac kaszę i zalać podwójna w sosuku do kaszy ilościa wody. Gotować pod przykryciem, az cała kasza wciągnie wodę. Garnek wstawić do piekarnika lub między poduchy na minimum godzinkę, żeby potrawa doszła.

Samcznego Smile
Chaos
PostWysłany: Nie 20:50, 25 Mar 2007    Temat postu:

Gosiu jak tam przepis na palące trzewia medievalowe żarełko?Smile

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group