Autor |
Wiadomość |
Nathan |
|
|
Karasu |
Wysłany: Czw 9:24, 13 Wrz 2007 Temat postu: |
|
A propos śledzi.
Jesli mamy sledzi z soli dobrze jest je wymoczyć w mleku ok godziny przed dalszymi zastosowaniami.
A oprócz jabłka dobrze sprawdza się dodanie do tego kawałków ananasa (z puszki) i trochę zeszklonej na masełku cebulki. Śmietanę zaś, jeśli ktoś woli, można wymieszać z majonezem. Dodanie odrobiny rodzynek też nie zaszkodzi całości
Pozdrawiam |
|
|
Małe |
Wysłany: Śro 12:31, 12 Wrz 2007 Temat postu: |
|
tak apropos śledzia
śledź w śmietanie z jabłkiem
płaty śledziowe powiedzmy ze trzy z zaprawy z oleju (nie octu)
jabłuszko powiedzmy jedno dorodne
śmietanę (chmmm od krowy ???)
kroimy sobie śledzie w kawałki (kto jakie chce im mniejsze tym więcej nabiorą aromatu i zalewy)
jabłuszko trzemy na tarce
wszystko łączymy dodajemy dla smaku ziółka
łatwe,proste i jak ktoś lubi to dobre
i jeszcze o rybkach
mediewalna rybka (czytaj tuńczyk w puszcze)
ogórki kartuskie
cebulka
rybka + ogórki (ile się chce - dla smaku) + cebulka (tez ile się chce dla smaku) pokroić, pomieszać, dodać oliwy z oliwek (albo zwykłego oleju) i gotowe
i jeszcze o rybkach - danie dla leniuszków
filet mrożony (może być i normalna rybka tylko oprawiona i bez głowy)
cytryna,
masło
zioła
żaroodporne naczynie wyłożyć folią aluminiową, położyć na to rybkę dodać trochę masełka, ziół i skropić cytryną. zawinąć rybkę w tę folię i do rozgrzanego piekarnika piec na oko ok 30 minut (albo więcej zależy od rybki) |
|
|
Aleezia |
Wysłany: Wto 14:56, 11 Wrz 2007 Temat postu: |
|
Witam wszystkich.
Chciałabym podać wam pewien przepis. Choć ze średniowieczem niewiele ma wspólnego to jednak sałatka jest świetna i myślę, że może komuś z was smakować. Ja ją bardzo lubię.
SAŁATKA KALAFIOROWA
Składniki:
1 mały albo połowa dużego kalafiora
3 jajka
4 średnie pomidory
3/4 do 1 szklanki majonezu
około 0,5 do 3/4 szklanki mleka lub chudej śmietany
1 duży pęczek koperku (może być więcej - im więcej kopru tym lepiej)
sól, pieprz
Wykonanie:
Kalafior ugotować w osolonej wodzie tak, żeby był miękki ale nie rozwalał się. Odcedzić i ostudzić. Jaja ugotować na twardo i pokroić w plasterki. Koperek posiekać. Pomidory pokroić w plasterki. Majonez wymieszać z mlekiem lub śmietaną aby powstał średnio gęsty sos (lejący)
Zimny kalafior rozdrobnić tak by dało się układać go w warstwy.
W miseczce (najlepiej przeźroczystej) ułożyć warstwę kalafiora. Posypać obficie koperkiem i polać sosem. Następnie kolejno układać pomidor, jajko, drugą warstwę kalafiora, drugą warstwę pomidora. Każdą z warstw obsypać koperkiem i polać sosem. Pomidory posolić i popieprzyć.
Odstawić do lodówki na dobre kilka godzin aby się przegryzło.
SMACZNEGO |
|
|
Mecenas |
Wysłany: Nie 14:10, 09 Wrz 2007 Temat postu: |
|
Smażenie jajecznicy jest dla sofciarzy, takich co to np. z dowodami rejestracyjnymi jeżdżą. |
|
|
Wtyczka |
Wysłany: Nie 11:44, 09 Wrz 2007 Temat postu: |
|
Śledz po polsku
Składnikiki:
kromka chleba
ogórek kiszony
setka wódki
sposób przygotowania :
zjadasz kawalek śledzia zagryzasz ogórkiem i chlebem popijasz vódki, calosc powtarzasz do momentu skonczenia sie vódki
Barowe nóżki w galarecie :
Składniki :
Pieniądze w kieszeni
sposub przygotowania :
zamawiasz u pani Jadzi Nóżki w Galarecie i setke vódki, nastepnie spozywasz na przemiennie oba te produkty, całośc procesu powtarzasz aż do uzyskania żądanego efektu |
|
|
Chaos |
Wysłany: Nie 9:21, 09 Wrz 2007 Temat postu: |
|
ej Łysy daj jeszcze przepis na kanapkę z masłem tylko żeby w przepisie chleb był krojony |
|
|
Łysy |
Wysłany: Sob 22:00, 08 Wrz 2007 Temat postu: |
|
POTRAWA SZCZESLIWEGO KAWALERA
jajecznica
4 jaja
kiełbasa
2 cebule
podsmazyc kiełbase i cebule - dodac jajka wymieszac dokladnie
doprawic do smaku
smacznego
Ja bym radziła tą mieszankę jeszcze usmażyć, ale ja jakas dziwna jestem Moraine
jak ktos chce to dodac pomidory - ew to co ma sie w lodówce
kiełbasa na ciepło
masło
kiełbasa
cebula
na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy kiełbase - dodajemy cebule dusimy na wolnym ogniu
smacznego
UMIEJĘTNOŚĆ PRZYRZĄDZANIA W/W POTRAW JEST POTRZEBNA DO SPRAWNEGO FUNKCJONOWANIA KAZDEGO WOLNEGO FACETA - WRECZ POWIEM NIE ZNASZ PRZEPISU - MOZESZ UMRZEC Z GŁODU |
|
|
moraine |
Wysłany: Sob 11:45, 08 Wrz 2007 Temat postu: |
|
Mięsko w kminku:
Bierzesz kawał mięsa, może być szynka, łopatka, karkówka lub schab, o obsmażasz na gorącym tłuszczu na rumiano. Najlepsze jest na smalcu. Dorzucasz poszatkowane cebule, tak ze trzy, solisz do smaku i podduszasz na mniejszym gazie, aż cebulka lekko zbrązowieje. Dolewasz pół szklanki wody, wsypujesz kminek i dusisz dalej, uważając, żeby nie odparowała cała woda, w razie czego dolewasz. Jeśli chodzi o czas duszenia, to liczysz godzinę na każdy kilogram mięsa.
Jeśli mięsko podajesz z kartoflami to sosu nie trzeba zagęszczać, jeśli z ryżem, kasza czy makaronem, to do wrzącego sosu wlewasz mieszkankę wody z mąką [3 łyżki wody, i płaska łyżka mąki] i śmietany - tak ze szklankę. Zagotowujesz, wrzucasz do sosu pokrojone w plastry mięso, podgrzewasz razem i podajesz:)
Racuchy:
Robisz ciasto jak na pizzę - pól kilo maki, łyżeczka soli, dwie łyżki cukru, pół kostki drożdży, ciepła woda albo mleko.
Drożdże rozrabiasz z woda, cukrem i dwiema łyżkami maki. Kiedy zaczynają rosnąc wlewasz je do reszty maki i zagniatasz dość ścisłe ciasto, o konsystencji pierogowego. W razie czego dolewasz oczywiście wody, bądź podsypujesz mąki. Ciasto odstawiasz do wyrośnięcia na pół godziny. Formujesz jak najcieńsze placuszki i smażysz na złoto w gorącym, głębokim oleju.
Smacznego |
|
|
moraine |
Wysłany: Pią 7:54, 20 Kwi 2007 Temat postu: |
|
Coś dla wielbicieli ostrego smaku - zupa chrzanowa.
Skladniki:
słoik chrzanu
kiełbasa biała
włoszczyzna
duża śmietana
sól, pieprz
jajka na twardo
Ugotować białą kiełbasę w wodzie, wyjąć, ostudzić, tymczasem w tej samej wodzie ugotować włoszczyznę z solą i pieprzem. Dodać chrzan i śmietanę, wymieszć, dodac pokrojona wplasterki kiełbasę i jajka pokrojone na połówki. Dla smakoszy - posypac przed podaniem skwarkami z boczku.
Enjoy |
|
|
moraine |
Wysłany: Czw 11:03, 19 Kwi 2007 Temat postu: |
|
Podpłomyki:
Składniki:
mąka
sól
woda
Zagnieść ciasto jak na pierogi, rozwałkować cienko i piec na rozgrzanej blasze. bądź usmazyć na patelni.
Wersja dla smakoszy - dodać zaczyn drożdżowy do ciasta na podplomyki [jak ciasto na pizze] i kiedy wyrosna smażyć w gorącym oleju jak racuchy.
|
|
|
Małe |
Wysłany: Czw 10:43, 19 Kwi 2007 Temat postu: |
|
apropos żarcia
sos z kiszonych ogórków
zakupić kiszonych ogórków z 1/2 kilo
mieć przygotowany wywar warzywny (tak ze jedna szklanka - jak braknie to można zrobić z kostki rosołowej)
czosnek
koperek
ogórki zetrzeć natarce (duże oczka mogą być jak ktoś lubi)
i wrzucić do garka dolac troche wody aby się nie przypaliły.pogotować jakieś 15 minut (zależy od ogórków - muszą byś w miarę miękkie i zjadliwe)zalać rosołkiem.dusić jeszczejakieś 10 minut.na koniec dodać czosnek (ile kto chce ząbków najlepiej zgniecionych lub bardzo drobno pokrojonych)oraz posiekany koperek.
sos najlepiej smakuje z kulkami z miesa mielonego ale gotowanego w mocnym wyważe z rosołu
smacznego !!! |
|
|
moraine |
Wysłany: Czw 9:57, 19 Kwi 2007 Temat postu: |
|
Mięso w zielonym sosie:
Składniki:
Kawał mięsa wieprzowego, pokrojonego w plastry
Butelka białego wina - polecam półwytrawne
Estragon, tymianek, lubczyk i rozmaryn , liśc laurowy - po łyzeczce, liści 3 sztuki
Oliwa
Sól, pieprz, dla chetnych czosnek
Mięso rozbic jak na kolety schabowe, posolic, obsmażyć na złoto na oliwie. Przełożyc do garnka, dodać tłuszcz z patelni, zalac połową wina i posypac przyprawami. dusic, aż wyparuje 3/4 wina, i wtedy dodać świeżego - tyle co do smaku. Podawac z pieczonymi kartoflami - niehistoryczne - albo ze świeżymi podpłomykami. |
|
|
moraine |
Wysłany: Czw 9:44, 19 Kwi 2007 Temat postu: |
|
Przepis na ostro: Kasza po żydowsku.
Składniki:
Kasza pęczak - duża szklanka
2 marchewki
garść rodzynek
1 duza cebula
główka czosnku
sol, pieprz, paczak curry, chili do smaku, albo jak ktos chce być ultra to czarna lub biała gorczyca bądź czarnuszka
W wersji koszernej powinna być do tego gęsina, ale my jesteśmu twardymi najemnikami, wię polecam boczek i kiełbasę.
Kiełbasę i boczek pokroic i wysmażyc na chrupko, posiakaną cebulkę podsamżyć na złoto, to samo zrobic z marchewką. Wymieszać usmażone składniki, dodac przyprawy i rodzynki, dodać zmiażdżony czosnek, wsypac kaszę i zalać podwójna w sosuku do kaszy ilościa wody. Gotować pod przykryciem, az cała kasza wciągnie wodę. Garnek wstawić do piekarnika lub między poduchy na minimum godzinkę, żeby potrawa doszła.
Samcznego |
|
|
Chaos |
Wysłany: Nie 20:50, 25 Mar 2007 Temat postu: |
|
Gosiu jak tam przepis na palące trzewia medievalowe żarełko? |
|
|